15 - 22 januari 2012
De eerste week in een oude - nieuwe omgeving is voorbij, het was een week van de eerste kennismakingen met elkaar. Door collages te maken werden we uitgedaagd om iets te vertellen over onszelf, onze hobby's, ons werk of bediening en onze dromen. Gaaf, om elkaar een beetje beter te leren kennen en een klein kijkje te mogen nemen in elkaars hart.
Op woensdag hebben we een car rally gehouden en op deze manier de omgeving verkend. Grappig! Ik heb delen gezien van Matamata die ik eerlijk niet wist en toch zijn we gediskwalificeerd omdat we voorkennis hadden. Zo jammer! Eindigend bij de benzinepomp waar we de grootste 1 dollar ijs kregen, die ik in Nederland nog nooit heb gezien. Voor 'n euro dan.
De dagen daarna hebben we les gevolgd over leerstijlen. Weet ik toevallen het een en ander van en toch heb ik vele nieuwe dingen gehoord en gezien. God komt naar ons toe op een manier die wij begrijpen en in onze eigen taal. Mensen die visueel zijn ingesteld, zullen eerder beelden of plaatjes zien. Mensen die in woorden denken, zullen woorden horen of in hun gedachten opmerken. Mensen die lichaamstaal als 1e voorkeur hebben, zullen voelen. Zoals er in de Bijbel staat: zoekt, en gij zult vinden. Vraagt, en je zult antwoord krijgen. Klop, en deur zal opengaan. Bere-interessant en ernstig vermoeiend. Aan het eind van deze week had ik het gevoel dat mijn hoofd uit elkaar plofte.
Het is wennen om nieuwe mensen te zien en leren kennen op een voor mij bekend terrein. Ik mis de oude groep met alle eigen aardigheden die daarbij hoorden. Zoals een van de Denen elke keer weer antwoordde op: are you finisht? No, I am Danish not from Finland. Ik hoor het hem nog steeds zeggen. Gelukkig zijn er oude bekenden met nieuwe geintjes. Het alarm ging af en bleef afgaan tijdens de lunch, waarop één van de oude bekenden mij vriendelijk doch luid vroeg of ik mijn sigaret wel had uitgedaan of dat ik overgestapt was op marihuana. Beide zijn uiteraard niet toegestaan op de basis en, gek genoeg, had ik even geen weerwoord. En de nieuwe mensen zijn geweldig en leuk om te leren kennen. De kinderen moeten nog even wennen en ik probeer uit alle macht mijn Duits op te halen. Ook dat zal best goed komen, het wennen dan. Mijn Duits weet ik nog zo net niet! Het weer gaat van verschrikkelijk Hollands: saai, grijs en regenachtig tot de meest mooie en eindeloos blauwe luchten dan dat ik waar ook ter wereld heb gezien.
Wat ik nog vergeten heb op te schrijven is iets bijzonders over de toiletten in Hong Kong. Toen ik binnen kwam, zag ik dat de wastafels een stuk lager hingen dan in Europa het geval is. Slim, dacht ik, zo kunnen de kinderen er beter bij. Echter aan de andere kant hingen ze ook laag. Waarop tot mijn verreisde brein doordrong dat de gemiddelde mens in Hong Kong een stukje kleiner is dan in Europa...
Ook was ik vergeten hoe mooi het land Nieuw Zeeland is. Prachtige bergen, afwisselend glooiend en lieflijk, scherp en ruig. De bloemen bloeien prachtig, omdat het relatief gezien zoveel regent. Eigenlijk zijn het voorjaarsbloemen die maar door bloeien, maar dat zal ik niet tegen ze vertellen. Ik geniet er veel te veel van!
Het container schip wat voor de Nieuw Zeelandse kust aan de grond ligt, ligt inderdaad aan de overkant van de berg, mijn favoriete strand. Het is niet te zien, maar met bepaalde wind komt er olie mee op de golven of verdwijnt het onder de stenen. Allebei erg naar en desastreus voor de prachtige natuur.
Naast mijn huisje is een huismussen nest. Het duurde even voordat ik er achter was waar het kabaal en gekrabbel in de vroege morgen vandaan kwam. Nou gewoon, op 1 - 2 meter van mijn hoofd vandaan wonen de mussen! Ze trekken zich weinig aan van mijn geluid en geluidsoverlast als de deur open gaat en kwetteren luidruchtig door met hun verzoeken tot nog meer eten. Ik zou willen dar er een glazen wandje in zat, zodat ik het nog beter kan volgen. Al hoewel ze deze week denk ik wel zullen uitvliegen. Rond, pluizig en redelijk goed in het vliegen: laatst vloog er eentje tegen een bloem aan J De ouders zijn graatje mager en vliegen de hele dag af en aan. Soms is het een vliegend buffet; er vloog een motje langs die uit de lucht geplukt werd en voor mijn ogen verschalkt. Zag er naar uit, maar aan de andere kant hou ik niet van vliegende beesten in mijn huis dus denk ik dat we een uiteindelijk een goede deal hebben.
He Anne Wilke,
Leuk om weer mee te lezen :)
Ben benieuwd naar de nieuwe verhalen die komen gaan, naar de nieuwe dingen die je gaat leren. Leuk, leuk!! Ook al is het misschien spannend, het is voor nu de plek waar je mag zijn. Hij is bij je en Hij is niet nieuw :) Hij is dezelfde, gisteren, vandaag en morgen.
Lieve groet uit Amersfoort.
Liesbeth
Hoi Anne-Wilke,
Wat leuk om te lezen wat een vakantie in macedonie allemaal te weeg brengt. Maar volg vooral je hart. Als ik lees wat je wensen zijn. Dan denk ik. Dit is wat jij wilt en kunt. Succes met alles daar. Maar vooral Gods zegen toegewenst.
Hartelijke groeten uit Kampen Anje Bril
Hi Annewilke,
Leuk om weer van alles van je te horen. Jij met je mond vol tanden? Ik had je gezicht wel eens willen zien. En dat Duits komt vanzelf . Heel veel succes en plezier daar. Geniet van alles maar volgens mij ben je daar al mee bezig!
Lieve Groet, Greetje